”Depression är ett val”

Hur många gånger har man inte hört att depression är ett val? Jag har hört det tusentals gånger och svarar oftast ”Du kan aldrig ha varit deprimerad som säger så” Ofta får jag höra att om jag skrattar och ler så lurar jag hjärnan och jag är därmed inte deprimerad. Vad är det för skitsnack? Det funkar inte på det viset, depression är en diagnos som behöver behandlas med medecin och stödsamtal. Iallafall när depressionen är kronisk, vilket den är hos mig och jag har garanterat inte valt att vara deprimerad. Om jag kunde välja så skulle jag vara helt diagnos fri, inte äta medicin, slippa psykiatrin och slippa allt som har med psykisk ohälsa att göra. Men vet ni detta är ingenting jag kan välja bort. För detta handlar inte om att rensa garderoben och välja bort ett klädesplagg..

Det jag gör är att äta mina medeciner, går på stödsamtal, träffar vänner när jag orkar. Jag behöver göra detta för att få en bättre livskvalitet. Det är inte så att depression är någon slags attityd mot livet, det är en sjukdom. Visserligen förväxlas depression oftast med nedstämdhet men jag tänker inte förklara vad skillnaden på det är. De som vill veta skillnaden kan använda sig av google.

När ska människor förstå?

Har du hört liknande kommentarer i ditt liv?

2 reaktioner till “”Depression är ett val””

Kommentera