Vad är Sömnparalys?

Nu var det väldigt längesen jag hade en sömnparalys och det är jag riktigt glad över. När jag pratar om detta så förstår folk sällan vad det är och jag tänkte att jag ska förklara vad det är.

Sömnparalys kan enklast beskrivas som en kombination av dröm och vaket tillstånd och innebär, som namnet antyder, att den som drabbas blir paralyserad. Personer som varit med om det upplever att de inte kan röra på sig, trots att de vaknat. Det är, som de flesta säkert förstår, en rätt obehaglig upplevelse.

Vissa människor kan få hallucinationer av olika slag när de är i sömnparalys, s.k. hypnagoga och hypnopompa hallucinationer. Dessa kan bestå i skräckfyllda känslor av att någon är i rummet eller vid sängen samtidigt som man själv inte kan röra sig. Den förlamning och de hallucinationer man upplever vid sömnparalys är således delar av REM-sömnen som stannat kvar trots att man redan har vaknat. Ofta känns det som om man inte kan andas och som om man håller på att kvävas.

Sist det hände mig så hade jag en häxa över mig och jag var fullkomligt livrädd, trots att jag är medveten om att det är helt ofarligt. Men jag kan inte göra något åt rädslan när jag inte kan röra mig. Fullkomligt fasansfullt skulle jag vilja påstå att det är med sömnparslys. Det gäller att försöka slappna av så mycket som möjligt , för ju mer man stressar desto värre blir det. Iallafall för min del.

Har du någon gång haft sömnparalys?

3 reaktioner till “Vad är Sömnparalys?”

  1. Jag har också haft sömnparalys några gånger och jag tycker det är väldigt obehagligt. Jag tycker att sömnparalys beskrivs väldigt bra, av folk som har det, i dokumentären ’The nightmare’. Den är läskig att se men väldigt intressant. Jag har tex sett den där mannen under mina sömnparalyser som de pratar om i filmen.

Kommentera