Gravid vecka 24 (23+0)

Tänk att idag går vi in i en ny gravidvecka, tiden går ju väldigt fort ni måste jag säga. Är redan i vecka 24(23+0) och han växer och växer.

Bebis status : Grabben är nu 28.9 cm lång och väger 501 gram. Frukt och grönsak jämförelsen denna vecka är med en majskolv, känns lite sådär då vi hade just majskolv till middagen igår 🤣 Lungorna fortsätter sin utveckling och luftvägarna håller på att ta form. Lungorna är de som tar längst tid att bli färdigt och det dröjer ganska länge innan de är fullt utvecklade. Han tränar lungorna redan nu genom att suga på tummen. Han är fortfarande rätt liten och hans kropp är täckt av hår som hjälper till att hålla värmen där inne i magen. När han föds så kommer de mesta av håren vara borta. Immunförsvaret har börjat bildas i form av vita blodkroppar som bekämpar infektioner, han får även ta del av mina antikroppar via moderkakan.

Min status :Alltså veckan som har varit.  Den har varit extremt tuff för mitt psyke och fysiskt. Börjar känna mig tung och otymplig trots att jag inte är så stor ännu. Har haft problem med magen pga förstoppning vilket är lätt att få som gravid. Men jag har försökt hålla humöret uppe så gott det går, vissa dagar har det varit lättare än andra helt klart. Men tacksamheten över den här graviditeten har en tendens att ta över det negativa och det är skönt. Mina sport bhar börjar bli för små då brösten växer i en rasande fart 🤣

Övrigt : En sak jag har märkt är att folk tar sig så himla mycket friheter när det kommer till min graviditet. Ja säkert för andras också.. Men det här med att jag får kommentarer om att jag gått ner i vikt, att jag måste sova för det kommer jag inte få göra sen. Får även höra att jag inte ska äta både det ena och det andra. Känner lite såhär att jag sover när jag är trött, vad gör det för skillnad om jag sover en timme för lite eller för mycket om 4 månader. Sömnen nu spelar inte in när grabben är här. Sen handlar allt om sunt förnuft när det kommer till vad man stoppar i sig, för 40 år sen hade man ingen aning om att vissa rätter kunde påverka barnet och man åt det utan problem. Sen undrar jag om det är så att folk ibland tror jag är helt tappad bakom en vagn? Personer jag knappt känner vill komma fram och lägga handen på magen? Varför skulle det vara okej? De enda som får lov att göra det utan att fråga är min familj och min sambo. Tycker det är riktigt fräckt.

Sådär då har jag fått ur mig lite frustration och nu känns det lite bättre, hoppas jag blir förstådd också 😉

17 reaktioner till “Gravid vecka 24 (23+0)”

 1. Syrran svarade något i stil med: Vad spelar det för roll om jag sover nu, den sömnen kan jag ändå inte använda när bebisen är här, den är förbrukad oavsett” … Det har hon så rätt i! Det är så lätt att tycka om allt andra gör..

 2. Redan när man är gravid så vet alla andra vad som är bäst. När bebis väl är född så kommer det ännu mer. Ännu värre blir det när barnen är i 1-2 års åldern 🙈 vissa dagar så sitter jag och är fly förbannad över att folk ska lägga sig i 😉 Jag tar inte åt mig av det som dom säger utan gör det som jag själv tycker känns bra och funkar bra för oss.

 3. Dessa synpunkter har de hela tiden, jag gick också ner då jag var gravid, ganska mycket också så jag fick ofta kommentar att jag var mindre än de trodde och att de inte förstod att jag var i den veckan jag var i, är du säker sa de flera ggr

 4. Jag känner igen det där med att alla skulle vara tipsdoktor särskilt när vi väntade första barnet. Alla kom med tips och tyckte och tänkte så det stod mig upp i halsen. Försök slå dövörat till och gör precis det som passar dig och er.

  1. Så roligt att den lilla växer där inne kul att följa din graviditet tråkigt att folk tar sej rättigheter att lägga sej i massa. Kramar till. Dej och bebisen 💕

 5. Jag kan garantera att du absolut inte är ensam om att ha det så här.Tyvärr kommer folk att komma med ännu mer kommentarer när barnet är född.Man får bita i det sura äpplet helt enkelt.

 6. va jobbigt att folk lägger sig i på detta sätt, hade också blivit väldigt irriterad över detta om jag hade varit du. och måste ju va extremt tröttsamt att folk ska fram och känna på ens mage hela tiden . jag har nog faktiskt aldrig känt på en gravidmage inte ens på vänner eller liknande, jag fattar inte riktigt den stora grejen faktiskt att just känna på magen, visst det är en bäbis där inne, men det är också en annans kropp. Skulle nog aldrig fråga ens , skulle nog bara känna på magen om någon faktiskt frågade mig om jag vill känna. blev en väldigt lång kommentar det här men tycker ite man ska behöva stå ut med att folk ständigt ska känna på magen faktiskt , det är ju din kropp lixom klart man inte vill alla ska ta sig såna friheter, alla kärlek till dig och bäbisen kram ❤️

 7. Minns också otympligheten. Graviditer passar liksom inte mig. Jag gick till en varmvatten bassäng som bm erbjöd, det var så skönt att inte känna sig så tung en stund. Tyvärr fick jag inte samma chans med barn nummer 2. Kram till er ❤

 8. Det var lika när jag var gravid och folk har alltid kommit med ”goda råd” sen när barnen kommit också. Sen minns jag hur dåligt jag mådde under mina graviditeter så jag försökte dölja mig och en gång i en affär kom det fram en helt främmande tant och la handen på min mage. Jag fick ju panik! Usch, tycker verkligen inte man får göra så! Det glädjer mig ändå att läsa att din lycka över graviditeten skiner så starkt så det negativa inte känns lika dåligt eller hur man ska säga. Ska bli så mysigt att följa dig hela vägen! Ta hand om dig <3

 9. Bra att få ut sig lite frustration. Man kan undra hur folk tänker ibland, man gör väl det som man själv tänker är bäst. Tycker det är lite kul att jämföra stl med frukt/grönt, man inser ju då verkligen hur mycket de små växer i magen

 10. Det är så många som tar sig friheten att tycka och säga vad dem vill. Det märker jag på min valp – att de ska tycka till, komma på bra lösningar även fast det inte finns något problem eller vet allt om min hund trotts att de aldrig stött på varken rasen eller min hund. Man får ta allt med en nypa salt tyvärr.. :/

Kommentera