Vad kan du som vän /anhörig tänka på?

För ett par dagar sedan så skrev jag ett inlägg med tips om hur man kan lindra sin ångest. Jag spann vidare lite på det där och tänkte komma med tips om hur du som vän eller anhörig kan tänka eller göra om du hamnar i en situation där någon du håller kär mår dåligt och har en panikattack . Kanske behöver personen bara en axel att luta sig emot? Eller lite peppande ord? Jag kan iof endast utgå ifrån mig själv hur jag vill att den som är nära just då ska göra och inte göra. Men jag tänkte att jag listar några punkter och tänk nu på att bara för att detta fungerar för mig så behöver det inte göra det för någon annan. Men var gärna lyhörd och fråga din vän /anhörig när personen har en bra dag hur den vill att du ska agera i sådana här tillfällen.

Om jag har en panikattack som är svår att hantera :

Stryk gärna din hand på ryggen och prata med lugn röst, stressa inte upp dig. Visa att du finns där genom beröring, inte alltid det går att uppfatta ord när man ligger där och gråter och skakar

Fråga inte vad som är fel då jag ibland inte vet själv, sen är det svårt att prata under en attack men jag berättar när det lugnat ned sig.

Lämna inte min sida förens jag slutat hyperventilera, förens jag slutat gråta. Då du ser att allt är okej och jag sagt att det känns bättre kan du lämna min sida om du verkligen vill.

Detta är något jag iallafall uppskattar väldigt mycket. Är det så att du inte känner någon som har dess besvär? Toppen, men nu har du ändå lite mer kött på benen om du skulle vara i närheten av någon som har en attack. ❤️

16 reaktioner till “Vad kan du som vän /anhörig tänka på?”

  1. Jag minns en av mina första panikattacker när jag grät och hyperventilerade och mitt ex bara stod en bit i från och gjorde ingenting – det triggade mig ännu mer och jag hade svårare att lugna ner mig. Visst, jag förstår att man inte riktigt vet hur man ska hantera en sådan situation men för de flesta sitter det väl ändå i ryggraden att man åtminstone sätter sig bredvid och lägger en hand på en eller något.. Så att personen med attacken förstår att en anhörig är i närheten typ.

  2. Det triggar ju så otroligt att inte få hjälp eller förståelse!! Vi har pratat jättemycket om hur min man kan hjälpa mig när jag har ångest!!

  3. Jag tror att alla måste hitta sitt eget sätt som funkar för den. Något som jag ogillar och ogillat skarpt är allas tips och råd. Istället tycker jag det är skönare att få höra – jag vet att det är jobbigt. Kan jag göra något för dig

  4. Så bra att du delar med dig av tips, för det är verkligen inte lätt att veta hur man ska agera. Det som fungerat bäst för mig genom åren är när min mamma varit där och hjälpt mig att ta kontroll över andningen. Hon sa ingenting annat än ”andas in, andas ut” i lugn takt tills dess att jag började andas med henne och kom ner i varv.

  5. Det är så viktigt att förklara hur man vill att omgivning ska reagera. Min son får också sådana attacker ibland och honom får man absolut inte röra vid. Jo, möjligtvis jag, men helst inte… Då stressar han upp sig, det gäller bara att han vet att man finns där i närheten. Så olika för varje individ.

  6. Jag tycker det är jättebra att du skriver dessa inlägg så om det finns folk som inte vet hur det är, kan hjälpa någon om de skulle bli en sån situation 🙂

  7. Ja, det är inte lätt när man drabbas av en ångestattack. Dina tips är precis hur man ska göra. Det viktigaste är nog att man bara finns där, och kramar om.

  8. gud vilket bra inlägg, så viktigt ämne att ta upp och skriva om <3 och så viktigt och sant det du skrev om att man ska fråga personen när den mår bra, vad den vill man ska göra när man drabbas av ångest panikångest eller så . för det kan ju verkligen vara så olika från person till person. <3

  9. Bra tips! Jag har bara haft panikångestattacker två gånger i mitt liv och det var vidrigt. Däremot har jag fått ta hand om en person i min närhet som har fått det. Det slutade alltid med att hen blev medvetslös och jag kunde knappt väcka. Hemskt ju!

Kommentera