Hur är det att leva med Borderline?

Jag hade tänkt skriva lite om Borderline idag, då jag har den diagnosen och vill dela med mig om hur det påverkar mig i vardagen. Nu är det ju såhär att den här diagnosen är så fruktansvärt bred och har olika grader lik som andra diagnoser. Därför kommer jag endast ta upp de punkter jag kan relatera till. Diagnosen kallas även emotionell instabil personlighetsstörning , men jag tycker det låter så illa med personlighetsstörning så vi håller oss till Borderline okej?

Svårt att reglera känslor.
Jag har väldigt svårt att reglera mina känslor
vilket ger snabba känslomässiga svängningar, såsom att gå från jätteglad till jätteledsen på en sekund.
Svårigheten att hantera känslor har lett till självskadebeteende.

Övergiven.
Personer med Borderline är ofta rädda för att bli övergivna. Även jag är det och gör ibland stora ansträngningar för att ha kvar personer i mitt liv, personer som i själva verket inte ens varit påväg ifrån mig.

Tomhet.
Jag har en återkommande känsla av tomhet och ensamhet. Det är en riktigt stark känsla som gör att jag ofta blir missförstådd av andra.

Självskador
Det är det ett sätt att hantera känslor som jag inte kan stå ut med eller ångest. Då kan självskador kännas som den enda lösningen. Men det går i perioder. Nu har jag inte självskadat på över ett år.

Det vanligaste missförståndet är att folk tror att jag överdriver. Att jag överdriver mina känslor. Men det är ju så jag känner.

Stark irritation, ångest eller nedstämdhet som kan vara några timmar, till som mest några dagar.

Det finns mycket jag gör för att underlätta min vardag, eller jag försöker iallafall. Vissa dagar fungerar absolut ingenting och då är det bara till att acceptera att just den dagen inte är en bra dag. Vad jag gör för att underlätta är olika. Jag försöker hålla mig till mina fasta rutiner, vilket är motion, kost och ha ett socialt liv.  mina vänner. Sen har vi medicinering, det finns ju tyvärr ingen specifik medecin till Borderline. Jag får äta antidepressiva,ångestdämpande samt stämningsstabiliserande preparat. Slutade med en del medeciner när jag plussade, medeciner som skulle påverka mitt barn negativt.

Det finns ett gäng olika behandlingar jag har deltagit i för att underlätta min vardag. Jag har gått i DBT, Mindfulness, kognitiv beteendeterapi och trauma terapi. Jag kan helt ärligt säga att det enda som har fungerat för min del var trauma terapi. Det gjorde susen just då och jag kan skilja på dåtid och nutid. De andra behandlingarna gjorde jag mitt bästa i, men helt ärligt fungerade det inte för mig och jag mådde vara sämre.

Men bara för att det inte fungerade för mig betyder det ABSOLUT inte att det inte funkar för dig. Det viktiga är att man tar emot all hjälp man får och gör sitt bästa för mer kan man inte göra.❤

19 reaktioner till “Hur är det att leva med Borderline?”

 1. Jag har precis läst om borderline i skolan så allt du skriver om känner jag igen. Förstår att du tycker det känns mindre bra med ordet personlighetsstörning. Det låter illa i mina öron också.

 2. Det låter riktigt tufft. 🙁

  Jag har en egen teori, baserat på min andliga uppfattning, mina erfarenheter med min egen läkning och psykiska ohälsa, samt de observationer jag konstant gör om andra. Det är att det flesta mänskliga tillstånd och det som har blivit psykisk ohälsa är orsakat av trauman. Så för mig låter det inte alls konstigt att det enda du har blivit hjälpt av är traumabehandling. <3 Jag hoppas att du hittar sätt som fungerar för dig och att du får läka. Ta hand om dig.

 3. Härligt att du delar med dig. Jag hade ingen aning om detta men nu förstår jag bättre. Även om jag inte kan sätta mig in i hur du har det. Så härligt när man kan upplysa omvärlden om hur det egentligen är.
  Var rädd om dig <3

 4. Ja så är det ju alla är vi olika motagliga och det kan hjälpa och det kan inte, skönt att du tycker du kan försöka så det känns mer anpassat bra i din vardag

 5. Tack för att du delade med dig. Visste inget om detta kring boarderline. Så bra att man skriver så att andra kan lära sig om detta samtidigt.

 6. Jag tycker det är bra att du delar med dig. Jag tycker borderline är en intressant sjukdom eller psykisk ohälsa över lag är intressant. Men visst är det så att får man inte rätt hjälp och rätt diagnos att det kan bli värre då? Tack för att du delar med dig. Det är så viktigt. 🙂

 7. Vad bra att du kan dela med dig utav detta. Jag tycker det är intressant att läsa hur olika människor har det med samma diagnoser. Tycker om att läsa om diagnoser över huvud taget just för att jag lär mig mer. Läser om det just nu i min sista kurs också. Skönt att du har sökt hjälp och fått provat på olika hjälpmedel även om inte alla funkat. Tack för att du delar med dig 💓

 8. Tack för att du delar fina du, jag hade ingen aning om att du har borderline så det var superintressant att höra dina tankar kring symtomen, du får gärna dela mer av tankar och känslor kring det längre fram❤

Kommentera