Hur påverkar Borderline mig?

Jag hade tänkt skriva lite om Borderline idag, då jag har den diagnosen och vill dela med mig om hur det påverkar mig i vardagen. Nu är det ju såhär att den här diagnosen är så fruktansvärt bred och har olika grader lik som andra diagnoser. Därför kommer jag endast ta upp de punkter jag kan relatera till. Diagnosen kallas även emotionell instabil personlighetsstörning , men jag tycker det låter så illa med personlighetsstörning så vi håller oss till Borderline okej?

Svårt att reglera känslor.
Jag har väldigt svårt att reglera mina känslor
vilket ger snabba känslomässiga svängningar, såsom att gå från jätteglad till jätteledsen på en sekund.
Svårigheten att hantera känslor har lett till självskadebeteende.

Övergiven.
Personer med Borderline är ofta rädda för att bli övergivna. Även jag är det och gör ibland stora ansträngningar för att ha kvar personer i mitt liv, personer som i själva verket inte ens varit påväg ifrån mig.

Tomhet.
Jag har en återkommande känsla av tomhet och ensamhet. Det är en riktigt stark känsla som gör att jag ofta blir missförstådd av andra.

Självskador
Det är det ett sätt att hantera känslor som jag inte kan stå ut med eller ångest. Då kan självskador kännas som den enda lösningen. Men det går i perioder. Nu har jag inte självskadat ordentligt sedan jag tatuerade mig. Inte i lika stor utsträckning iallafall.

Det vanligaste missförståndet är att folk tror att jag överdriver. Att jag överdriver mina känslor. Men det är ju så jag känner.

Stark irritation, ångest eller nedstämdhet som kan vara några timmar, till som mest några dagar.

Det finns mycket jag gör för att underlätta min vardag, eller jag försöker iallafall. Vissa dagar fungerar absolut ingenting och då är det bara till att acceptera att just den dagen inte är en bra dag. Vad jag gör för att underlätta är olika. Jag försöker hålla mig till mina fasta rutiner, vilket är motion, kost och ha ett socialt liv. Det ska erkännas att desssa rutiner inte fungerat på flera månader. Jag har inte orkat motionera eller träffa mina vänner. Sen har vi medicinering, det finns ju tyvärr ingen specifik medecin till Borderline. Jag får äta antidepressiva,ångestdämpande samt stämningsstabiliserande preparat.

Det finns ett gäng olika behandlingar jag har deltagit i för att underlätta min vardag. Jag har gått i DBT, Mindfulness, kognitiv beteendeterapi och trauma terapi. Jag kan helt ärligt säga att det enda som har fungerat för min del var trauma terapi. Det gjorde susen just då och jag kan skilja på dåtid och nutid. De andra behandlingarna gjorde jag mitt bästa i, men helt ärligt fungerade det inte för mig och jag mådde vara sämre.

Men bara för att det inte fungerade för mig betyder det ABSOLUT inte att det inte funkar för dig. Det viktiga är att man tar emot all hjälp man får och gör sitt bästa för mer kan man inte göra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *