Vad är Borderline och hur påverkar den mig?

Jag har en rad olika diagnoser och de alla påverkar mig på olika sätt. Den som påverkar mig mest är Borderline och jag tänkte berätta lite om diagnosen och hur den påverkar mig. Men innan jag börjar så vill jag att ni ska vara införstådda med två saker.
1.Diagnosen är en del av mig och jag är inte diagnosen
2.Borderline påverkar olika personer på olika sätt.

Borderline är en personlighetsstörning som kallas för emotionell instabil personlighetsstörning. Detta innebär att en person som har borderline har svårt att reglera sina känslor vilket kan ge snabba känslomässiga svängningar, såsom att gå från jätteglad till jätteledsen på en sekund.

Svårigheten att hantera känslor kan leda till självskadebeteende.

Jag personligen har haft och har fortfarande extremt svårt att hantera mina känslor . Ett tag var det så pass illa att jag självskadande för att få slippa känna ångest. Men att skada mig själv genom att riva upp sår på kroppen lindrade bara ångesten i någon minut. Det tog ett bra tag innan jag tog mig ur det, och jag har fått många återfall under åren. Det är svårt att bryta ett visst mönster men det går.

Personer med borderline är också ofta väldigt rädda för att bli övergivna. De gör därför stora ansträngningar för att undvika verkliga eller inbillade separationer.

Jag har grav separationsångest och är ofta rädd att bli lämnad av vänner, sambo och familj. Så fort de känslorna kryper fram så blir jag ledsen och försöker vara alla till lags på något vis. Glömmer bort mig själv på vägen och försöker ta hand om alla andra istället för mig själv.

Kraftiga humörsvängningar är något personer med borderline kan ha. Jag har dem och de är inte nådiga. Jag kan vara glad en sekund och bara någon minut efter så kan jag känna ilska.. När jag är glad så är jag superglad och man kan nästan tro att jag lider av hybris , sen när ilskan kommer så kastar jag saker omkring mig och höjer rösten.  Efter ett eventuellt utbrott så har jag oftast så kraftig ångest och känner mig väldigt dum. När ångesten tar över så ligget jag oftast i fosterställning och gråter.

Jag känner mig ofta osäker på vem jag är och påverkas väldigt mycket av min omgivning, tappar lätt bort mig själv. Men på något vänster lyckas jag ofta hitta tillbaks igen.

För ett par år sedan så gick jag i DBT för att lära mig hantera och förstå mina känslor, det hjälpte väldigt mycket. Jag fick så pass många verktyg att jag lärt mig hantera min vardag på ett helt annat sätt. Personer med Borderline får ofta gå i DBT eller någon annan terapiform. Det finns ingen specefik medecin mot just Borderline men jag äter antidepressiva och kommer förmodligen få äta dem ett bra tag till. Medecinen hjälper mig en del på vägen, men den tar inte bort alla känslor. Den lindrar depressionen och att vara deprimerad är väldigt vanligt när man har Borderline.

Detta var lite om hur jag har det vill inte skriva ned allt då skulle det bli ett ännu längre inlägg. Men som jag nämnde så är det väldigt olika då diagnosen är så bred som den är.

Lider du av psykisk ohälsa och dras med diagnoser? Hur påverkar dem dig? Vad gör du för att få det lättare i vardagen?

5 reaktioner till “Vad är Borderline och hur påverkar den mig?”

  1. Vad bra skriver inlägg 🙂 Har inte själv någon diagnos kan känna igen mig i vissa saker dock endel har nog att göra med alla hormoner kring graviditet/amning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *