8 saker du INTE ska säga till någon med ångest

Det finns otroligt många som lever med ångest, sen finns det dem som inte lever med det. De personerna kan ha svårt att förstå vad det innebär att ha ångest, och de har svårt att veta vad de ska säga i tuffa lägen. Vilket är väldigt förståeligt, jag menar hur ska de veta? Jag tänkte ge er lite tips pp vad man absolut INTE ska säga till någon med ångest. Hittade detta på nätet och jag håller med på varje punkt.

1. ”Det sitter i huvudet. Sluta tänka på det så blir det bättre”
Personer med ångest VET att ångesten sitter i huvudet. Det är det som är själva problemet. Kunde man sluta tänka på det som ger en ångest så hade man gjort det.

2. ”Börja träna!”
Många med ångest tränar redan, men mår dåligt ändå. Och de som inte tränar har nog goda skäl till att inte göra det. De behöver inte dina råd om träning och motion.

3. ”Tänk vad bra du har det! Familj, barn, jobb!”
Ja, och? Uppenbarligen mår personen dåligt ändå. Att du ger hen dåligt samvete för sin psykiska ohälsa hjälper ingen.

4. ”Tänk positivt!”
På hedersord: personer med ångest försöker lägga all ledig tid på att tänka positivt. Men det mörka tar över ändå.

5. ”Är du okej? Är du okej? Är du okej?”
Att visa omtanke är viktigt, men om en person drabbats av ångest och kanske till och med har en panikattack så hjälper det inte att ha en person bredvid sig som panikar. Säg istället att du finns där och att personen ska försöka andas.

6. ”Lugna ner dig”
Att tipsa om något en person uppenbarligen försöker göra är aldrig bra. Lita på att personen gör sitt bästa för att försöka komma ur ångesten och visa att du finns där
7. ”Försök att tänka på något annat”
Återigen: personen försöker nog. Istället för att säga att personen ska tänka på något annat, försök att få hen att göra det. Berätta om något eller måla upp en bild av semester och lugn. Om personen vill ha tystnad så var tyst. Visa att du bryr dig och vill hjälpa genom att låta den ångestdrabbade bestämma där och då.

8. ”Ta ett glas vin”
Att alkohol kan få en att slappna av stämmer ofta, men för en person med ångest kan alkohol göra det hela värre. Dessutom känns enkla lösningar som ”ett glas vin” kännas som ett hån när man själv känner att man ska dö av ångest.

2 reaktioner till “8 saker du INTE ska säga till någon med ångest”

Kommentera