Tvångstankar kring mat

De som känner mig vet att jag älskar mat, jag menar det är superviktigt och svårt att klara sig utan. Men jag har extrema tvångstankar kring mat. Jag kan fråga micke mitt under ett samtal ” vad ska vi äta imorgon” och då kan vi precis ätit mat. Jag måste veta vad vi ska äta och om jag får svaret ”jag vet inte” då kan jag bli stressad och få ett frispel. Jag kan ha svårt att somna för jag ligger och tänker på om matlagningsgrädden gått ut eller inte. Så jag kan gå upp kl 3 på natten för att se efter, oftast väcker jag micke när ja öppnar kylen och han bara suckar. Jag måste äta middag senast kl 18 om vi äter hemma .

Går vi ut och äter senast 7. Går det inte som jag vill med tiderna får jag lätt panik. Men jag äter tills jag blir mätt och det krävs egentligen inte mycket. Är det så att jag har maten framför mig 19.15 tex, då hetsäter jag och det är mindre bra. Jag vet inte om jag kan göra något åt tvångstankarna, men jag måste försöka göra något åt hetsätandet som sker ibland. Samma sak med snacks, det äter ja alldeles för ofta och då hetsäter jag.

Anledningen till att jag skriver de här inlägget är för att jag undrar om ni har några tips och råd?
Har funderingar på att kontakta en dietist eller liknande, psykiatrin verkar inte kunna hjälpa mig med den här biten. Jag vill vara hälsosam och jag behöver nödvändigtvis inte gå ner i vikt, bara leva hälsosamt.

22 reaktioner till “Tvångstankar kring mat”

  1. Jag brukar inte tänka så men förstår att det måste vara jätte frustrerande. Är det något speciellt som utlöser de tankarna?

  2. Jag blir ledsen när jag läser ditt inlägg. Vi är alldeles för många med en dålig relation till mat och oss själva. Jag tycker att du ska be om hjälp och ta över kontrollen. Kram

  3. Åh, vad jobbigt det där låter! Vad konstigt att inte psykiatrin kan hjälpa dig med detta. Jag tycker ju att det låter mer som att det är en psykisk tvångstanke och kanske inte maten i sig som är problemet. En dietist fokuserar ju enbart på kosten liksom..

  4. Men oj, så jobbigt det låter. Jag har egentligen inget bra tips, men det låter som en klok idé att försöka få hjälp med det eftersom det är uppenbart att det påverkar dig väldigt mycket.

  5. Vad jobbigt att ha det så. Jag ver inte riktigt vad jag ska kunna ge för tips, men där borde väl finnas någon inom vården du kan prata med om det. Om inget annat typ kurator eller likande som kan hjälpa dig med dina tankar 🙂

  6. Vilket jobbigt problem. Jag skulle nog söka mig till en dietist eller en kurator som jobbar mer brett och inte inom psykiatrin. De är mer inne på ätstörningar på andra sätt

  7. Vad jobbigt, men jag tror nog inte att just en psykolog kan hjälpa dig, utan vänd dig till en dietist och se till att kräva hjälp, dom är utbildade på alla möjliga sorters ätstörningar och tvångstankar 🍁 Jag har iallafall fått grym hjälp så rekommenderar det verkligen 🤗

  8. Nu låter det här hårdare än vad det faktiskt är MEN… Jag rekommenderar ätstörningsbehandling. Kan ba va att man kommer och pratar en gång i veckan. Då är det en person som är utbildad inom tvångstankar och destruktiva beteenden inom matområdet. Capio Ätstörningscenter har en grym behandling.

  9. Har också tvångstankar ibland när det kommer till maten. Räkna kalorier, och inte äta för mycket! Träna mer än äta :/ Skulle behöva prata med en psykolog om mitt dåliga beteende. Haft anorexi för något år sedan och vill inte hamna där igen! 🙁

Kommentera