Veckans åsikt #1

När jag var barn så var mitt största problem vilken godis jag skulle välja ur den stora godis skålen.. Det som gällde var lek, att leka med kompisar var det bästa som fanns. Stress fanns inte, för jag visste inte var det var. Stress är ett srort problem idag bland både vuxna och barn. Folk är extremt stressade,att vänta 6 minuter på tunnelbanan är rena rama katastrofen. Barn är stressade över skolan, stressade över att inte ha något att göra. Det fanns inte när jag var barn..Att inte ha någon att leka med eller någon att hänga med när jag kom upp i tonåren, det var inget problem. För jag kunde roa mig själv på olika vis. Jag tycker att det är synd att stressen tagit över samhället så pass mycket som det har. Jag ska erkänna att nu i vuxen ålder så är jag extremt stressad, jag stressar över allt.  Spelar ingen roll vad det är. Men jag har stresssyndrome också. Jobbar ständigt på att hantera det på bästa sätt. Ibland längtar jag tillbaks till den tiden då mitt största problem var vilket godis jag skulle välja.

Jag vet barn som dagligen är stressade och får utbrott över att de inte har något att göra, eller så är de stressade över skolan och nu pratar jag om barn som går i grundskolan. Det gör så jävla ont i mig att se. Nu menar jag inte att de stressar över att hinna i tid till plugget. Det är de att de är stressade över sina resultat.. Det har blivit viktigare för barn att få så bra resultat som möjligt. Det finns inget lagom, det ska vara top notch. Tänk hur skönt det vore om de kunde nöja sig med ett okej resultat. Barn måste få leva,leka och umgås. Inte stressa sönder. Sorgligt i min mening.

  När min son börjar skolan om ett par år så skulle jag önska att han inte får uppleva stress på samma sätt som de påverkar barn idag..

Men vad vet jag? Jag kanske har helt sjuka åsikter kring detta.. Men åsikterna är mina egna och jag står för dem.

17 reaktioner till “Veckans åsikt #1”

 1. Jag håller med dig i mycket av det du skriver. Stressen är mer påtaglig i dagens samhälle och många vägar man väljer ska plötsligt målas ut som de största besluten man någonsin gör. Jag önskar att 23-åriga Moa kunde berätta för högstadie-Moa att det där gymnasievalet inte är på liv och död.

  1. Ja det är nog många mer barn än man tror som är stressade och det är som du säger sorgligt att se. FÖr jag tror det går ner mer och mer i åldrar

 2. Ja, tänk att vara barn igen. Min dotter är sju år och jag brukar säga till henne att vara barn så länge hon är det. Vuxen ska hon vara resten av livet sen. Tycker det är hemskt att barn är så stressade. Ett barn i min närhet har redan problem med panikångest och hen är bara 2½, hemskt ju, tycker jag. Men jag hoppas att stressen i samhället minskar. Att man hittar sätt att fokusera på det som är viktigt och inte stressa hit och dit.

 3. Tycker det är hemskt hur det har utvecklats. Kan inte minnas att jag stressade i skolan när jag var barn. På den tiden fick barn just vara barn

 4. Jag håller med dig!! Jag hoppas inte heller mina barn får uppleva den stressen, vilket är sjukt jobbigt och tär på pysket! Bra du pratar om de <3

 5. Vårt samhälle är ju extremt stressigt idag. Allt ska planeras in, och ingen fri tid alls. Tänk om alla fick ha lite tråkigt ibland. Att inte ha massa krav på allt det perfekta

 6. Jag jobbar i en skola och ser hur vissa mår under stress.
  Mitt ända tips är att prata om det, ofta och mycket så blir det inget tyst lidande!

 7. Håller helt med dig – så mycket stress i samhället och att barn blir stressade över att inte ha något att göra & inte kan roa sig själva något tycker jag är ledsamt!

 8. Så sant, det är otroligt höga krav på barnen idag. Sen är ju barn olika. Min son har ett fruktansvärt krav på sig själv, den stämpeln satte han på sig redan vid förskoleklass, allt ska vara perfekt med en gång, annars får han utbrott. Både på skolan och hemma jobbar vi med det varje dag. Han har däremot blivit bättre. Dottern har inget stress alls i sin lilla värld, däremot så har hon ett kontrollbehov och kolla klockan var och varanna minut. Hon har klockslag när hon ska äta, titta på tv, lägga sig och vakna. Lite kul då klockan är det som hon har svårast för haha.
  Det jag skulle komma fram till är att barn är olika och märker man att de har en inneboende stress så kan man jobba med det. Märker man att stressen kommer så får man ge dem verktyg att hantera deras stress. Det som ändå är bra är att du och jag känner igen tecknen ❤

 9. håller med dig fullt ut, är så trött och less på all stress vi skapat i vårt samhälle idag. och hur stressen bara kryper ner i tidigare åldrar är bara rent ut sagt skrämmande , fruktansvärt och helt fel! 🙁 <3

 10. Visst är det precis så där, jag ser det som lärare och jag ser det i samhället precis som alla andra. Det är hemskt, något går galet fel när redan små bebisar är utsatta för stress. Jag som tycker om teknik skräms också av skärmkulturen som numera bara någon månad bebis hamnar vid. Föräldrar som skriver på instagram ”Lilla Lykke-Love älskar Babblarna (apa med händerna för ögonen), och jag som sa att hon aldrig skulle få titta”. Eller: ”Blir tokig, bara baby-shark här hemma. Levis 3 månader älskar den”. Love och Lykke-Love har inte satt på Babblarna och Baby-shark själv, ingen av barnen skulle ens brytt sig om detta om det inte var på grund av att föräldrarna stoppar mobilskärmen framför näsan på bebisen.

  Sedan jag blev lärare 2012 har något hänt, runt den tiden kom de första Ipad:sen… Jag säger inte att det är Ipad:sen som är roten till allt ont, men något är det som inte stämmer…

  * Lykke-Love och Levis kan heta precis vad som helst, och är inga speciella barn.

 11. Det är ju fler och fler som är stressade i dagens samhälle och att även barn är stressade tycker jag är synd dom börjar ju redan med prov i grundskolan tycker man kunde ha det från 7-8 som det var när jag gick i skolan 🙂

 12. Jag märker stor skillnad på min grabb från när det är skola och nu när det är sommarlov. Han är mer avslappnad nu än bara för någon vecka sedan..

 13. Det är otroligt mycket stress i samhället idag generellt tycker jag som naturligtvis speglar av sig på barnen! Viktigt inlägg du skrivit!

 14. Jag håller helt med dig! Det är hemskt att se att små, små barn bär så mycket stress i sig. Det är en stor anledning till varför jag är helt emot samhället som det system det är nu.

Kommentera